Cultural

“Pellegrino Artusi e l’unità italiana in cucina”
Instituto Italiano di Cultura |

L’Istituto Italiano di Cultura di Atene in collaborazione con la Regione Emilia-Romagna e la Casa Artusi organizza la mostra documentaria

“Pellegrino Artusi e l’unità italiana in cucina”

Pellegrino Artusi nasce a Forlimpopoli, nel cuore della Romagna, il 4 agosto 1820, unico maschio dei 13 figli di Agostino e Teresa Giunchi. Gli Artusi sono commercianti e il giovane Pellegrino, avviato a seguire le orme del padre, compie studi discontinui, con interessi prevalentemente letterari. Nel 1851, dopo l’irruzione a Forlimpopoli della banda del “Passatore”, il brigante Stefano Pelloni, la famiglia Artusi si trasferisce a Firenze, dove continua l’attività commerciale prelevando un banco di seta. Nella sua casa di piazza d’Azeglio 25 Pellegrino coltiva le sue passioni, da cui nascono (prima della Scienza in cucina) una biografia di Ugo Foscolo e un commento alle lettere di Giuseppe Giusti. In quella casa vivrà fino al 30 marzo 1911. La notizia della sua morte arriva due giorni dopo al paese natale, che Artusi ha nominato suo erede testamentario.
Pellegrino Artusi, liberale moderato e patriota convinto, progetta il suo ricettario come contributo alla costruzione di una cultura nazionale, incidendo nel profondo della quotidianità degli italiani. Il suo sguardo si muove in un orizzonte ampio, che supera il particolarismo cittadino o regionale dell’editoria gastronomica ottocentesca. Se l’asse principale della Scienza in cucina è ancorato alla Toscana e all’Emilia-Romagna, l’essenza della cucina nazionale viene recuperata attingendo, per conoscenza diretta o tramite il contributo del suo pubblico, alle tante e diverse cucine locali italiane. La realizzazione del progetto è incompleta e discontinua, ma lucida e chiara è la volontà con cui Artusi vuole dar conto della ricchezza gastronomica del paese appena unito. Da questo punto di vista, la coincidenza fra il centenario artusiano e il 150° dell’unità italiana appare estremamente suggestiva.


Durata mostra: 21/12/2011 – 20/01/2012
Lunedì – Venerdì. 10.00 – 16.00
Istituto Italiano di Cultura di Atene – Patission 47

.

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών ,σε συνεργασία με την Περιφέρεια Emilia-Romagna και την Casa Artusi, διοργανώνει την έκθεση τεκμηρίων:

«Ο Pellegrino Artusi και η ένωση της Ιταλίας στην κουζίνα»

Ο Pellegrino Artusi γεννήθηκε στη Forlimpopoli, στην καρδιά της Romagna, στις 4 Αυγούστου 1820, μόνος γιος από τα 13 παιδιά του Agostino και της Teresa Giunchi. Oι Artusi είναι έμποροι και ο νεαρός Pellegrino, προορισμένος να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του, ακολούθησε διακεκομμένες σπουδές, εμφανίζοντας πρωτίστως φιλολογικά ενδιαφέροντα. Το 1851, μετά την επιδρομή της συμμορίας του ληστή Stefano Pelloni, του επιλεγόμενου και “Passatore”, στη Forlimpopoli, η οικογένεια Artusi μετακόμισε στη Φλωρεντία, όπου συνέχισε την εμπορική της δραστηριότητα ασχολούμενη με το εμπόριο μεταξιού. Στο σπίτι του επί της Piazza d’Azeglio 25 ο Pellegrino αφοσιώθηκε στα ενδιαφέροντά του, καρπός των οποίων αποτελούν (πριν από το έργο La scienza in cucina) μια βιογραφία του Ugo Foscolo και ερμηνευτικά σχόλια στις επιστολές του Giuseppe Giusti. Στο σπίτι αυτό έζησε μέχρι τις 30 Μαρτίου 1911. Η είδηση του θανάτου του έφτασε δύο μέρες αργότερα στη γενέτειρά του, που ο Artusi είχε ορίσει κληρονόμο στη διαθήκη του.
O Pellegrino Artusi, μετριοπαθής φιλελεύθερος και πεπεισμένος πατριώτης, συνέταξε το βιβλίο συνταγών του ως συμβολή στην οικοδόμηση μίας εθνικής κουλτούρας, επηρεάζοντας βαθιά την καθημερινότητα των Ιταλών. Το βλέμμα του κινήθηκε σε ανοιχτό ορίζοντα, υπερβαίνοντας τον τοπικό ή περιφερειακό χαρακτήρα των γαστρονομικών εκδόσεων του 19ου αιώνα. Αν ο κύριος άξονας του La scienza in cucina βασίζεται κυρίως στην Τοσκάνη και την Emilia-Romagna, η ουσία της εθνικής κουζίνας ανακτάται αντλώντας από τις πολλές διαφορετικές τοπικές κουζίνες της Ιταλίας που ο Αrtusi γνώριζε είτε λόγω άμεσης γνώσης είτε μέσω της συμβολής του αναγνωστικού του κοινού. Το σχέδιο έμεινε ατελές και ανακόλουθο, αλλά φάνηκε ξεκάθαρα και με σαφήνεια η βούληση του Artusi να αποτυπώσει τον γαστρονομικό πλούτο της πρόσφατα ενοποιημένης χώρας του.Yπό αυτό το πρίσμα, η σύμπτωση της 100ής επετείου από το θάνατο του Artusi με την 150ή επέτειο της Ένωσης της Ιταλίας είναι πραγματικά εντυπωσιακή.


Δίαρκεια έκθεσης: 21/12/2011 – 20/01/2012
Δευτ.-Παρ. 10.00 – 16.00
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών – Πατησίων 47

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Πατησίων 47 – 10433
τηλ: 210 5242646210 5242674 fax: 210 5242714
www.iicatene.esteri.it

Leave a Reply

*

© 2009 LivinLovin. All rights reserved - Created by Top Creations TopCreations.